söndag 18 november 2012

Portergryta, chokladsufflé och skyfall

Ända sedan vi kom tillbaka till Umeå efter sommaren har vi haft något planerat. Antingen jobb, besök, kompisar, Piteå, Gävle, Stockholm eller andra roligheter. Det allra mesta har varit fantastiskt kul och jag har trivts väldigt bra. Men den här helgen har varit något utöver det mesta. I fredags jobbade jag, men annars har vi inte gjort något speciellt. Inget planerat, inga måsten och inga väckarklockor!

Igår gjorde vi en alldeles fantastisk middag, och det var faktiskt vårt första långkok. Det blev underbart gott och det här är något vi tänker göra om ett antal gånger :)

Receptet som vi använde oss av (4 portioner):
* 500 gram nötkött skuret i grytbitar
* 1 flaska, 33 cl, porter (vi tog Carniege, läs mer om den här!)
* 0.5 dl outspädd svartvinbärssaft
* 0.5 dl soja
* 2 st buljongtärningar
* 5 enbär, krossade
* svartpeppar
* 1 st gul lök, i klyftor
* 4 stora morötter
* 2 dl grädde
* 2 msk idealmjöl + vatten till redning

Gör såhär:
1. Koka upp porter, soja, saft, buljongtärningarna, svartpeppar, enbären och löken i en stor gryta. Lägg i köttet (lägg i det i omgångar om ni använder för liten gryta). Dra ner värmen och låt koka minst 60 minuter, jag tror vi kokade i 75 minuter. Sätt i lite vatten om spadet kokar bort för mycket.
2. Skär morötterna i stora bitar och lägg ner i grytan. Låt koka ytterligare 15 minuter.
3. Tillsätt grädde och redning, koka upp igen så att såsen blir lite tjockare. KLART!

Vi gjorde ett krämigt potatismos till, men vanlig potatis går säkert lika bra :) Under tiden grytan kokade passade vi på att städa lägenheten. När vi satte i morötterna gjorde jag en chokladsufflé till efterrätt. Receptet till det får ni en annan gång :)

Jag hade aldrig trott att grytor var så enkla att göra! Köttet blev väldigt mört och föll nästan isär. Vi kände oss väldigt vuxna när vi satt där, med vår rediga mat och drack ett gott vin till. Tack och lov räckte det till en matlåda. Vi får väl göra sten-sax-påse om vem som ska få ta med den till skolan imorgon ;)

Idag har det varit nästintill ett skyfall ute. När ska detta regn bli till snö? Ikväll ska vi byta ut pyjamasen till något mer civiliserat och se ett annat skyfall. Vi ska se Bond! Tjoho vilken bra helg!

3 kommentarer:

  1. Åsa M19/11/12

    Det låter jättegott! Måste prova någon gång!
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Det blev jättegott! Får kanske bjuda på den i jul? :)
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Åsa M22/11/12

    Så gärna, så gärna:D!

    SvaraRadera